A Csanaki Méhes Céh célja, hogy a méz, és a méhészeti termékek valódi értékét bemutassa.
Ezt úgy teszi, hogy a virágnyílástól a becsomagolt termékig alázattal és gondosan törekszik az alábbiakra.
Az emberi munka megőrizze a természet ajándékát.
Olyan kézműves minőségű élelmiszert állítson elő, amihez sem hozzáadni, sem elvenni nem kell...
Évről évre azon munkálkodik, hogy a méhészeti termékek a lehető legfinomabbak legyenek, és azok megőrizzék tápanyag tartalmukat.
Ezért nem enged a nyomásnak, és a mézet természeti és kereskedelmi értékének megfelelő helyén kezeli.
Arra kötelezte el magát, hogy nem asszisztál a tömegtermelésnek, hanem megvédelmezi a termék értékeit.
Büszkék vagyunk arra, hogy tevékenységünkkel embertársaink életminőségéhez hozzájárulunk. A természet, a nektár, a méhek rejtőzködő csodálatos társadalma egy csoda, egyben lehetőség, mint egy megszólaltatásra váró hangszer.
Reméljük, hogy a Csanaki Méhes Céh termékét elfogyasztva az Önben dalra kel...
Felidézi a gyermekkort, az egyszerű és tiszta ízeket, segít egészségének, jó közérzetének megőrzésében és zajos világunkban elgondolkodtatja egy pillanatra...
A méhészetben a virágzás, a lehetőség elmúlik, csak egy esztendő múlva ismételhető. El kell kapni tehát a pillanatot, mint a képen éppen méhészetünkbe hazatérő munkásméh reptét...
Győr tv: A hét embere: Erdélyi Tibor méhész. szerk. Pozsgai János
Győri tv: A méhész. szerk. Pozsgai János
MR Győri stúdió: Beszélgetés a méhészkedésről. riporter:Németh Szabolcs
RTL-klub: Méhviaszgyertya készítés
MR Petőfi rádió: Terepjáró- magazinműsor riport Czégé Anikó szerkesztővel
Népszabadság melléklet magazin: IX évf. 49. szám Címlapfotó, Mézes élet 10-11. o. cikk
NapTv napkelte magazinműsor: Beszélgetés a fajtamézekről
Törekszünk a kiegyensúlyozott hozamú, tömegvirágzást nyújtó, védett területen található méhlegelők felkeresésére.
Fajtamézeinket méhcsaládjainkkal a következő helyen és időben gyűjtetjük:
Gyümölcsvirág
Ménfőcsanak
április
Medvehagyma
Orfű (Remete-rét, Észak-Mecsek)
május eleje
Repce
Táplánypuszta, Ménfőcsanak
május eleje
Akác
Bikács, Ménfőcsanak, Orfű I., Réde II.
május vége
Mézontófű
Ménfőcsanak
június
Bálványfa
Ménfőcsanak (Rába-part)
június
Terjőke kígyószisz
Hajmáskér
június
Szelídgesztenye
Velem (Hót-tető)
június
Levendula
Tihany (Öreg és új levendulás)
június
Mustár
Győrújbarát
június
Hárs
Visnyeszéplak(Zselic)
június vége
Fenyő
Velem (Hót-tető, Alpok-alja)
június-július
Selyemfű
Kiskőrös
június-július
Erdei
Réde (Észak- Bakony)
július
Napraforgó
Pér, Győrújbarát
július
Aranyvessző
Sármellék (Kis-Balaton)
augusztus
Virág méz
Ménfőcsanak (Rába-part)
június-augusztus
Virág krémméz
Ménfőcsanak (Rába-part)
április-július
TESTAMENTUM ÉS AGRIKULTÚRA
Mozgóképpel, és fotókkal kívánom meghívni a méhek csodálatos világába...
AKÁCHORDÁS BIKÁCSON
MÉHKAPTÁR BEJÁRATA ÉS FORGALMA
EGY VÁNDORHELY 60 MÉHCSALÁDDAL
MEDVEHAGYMA, AMEDDIG A SZEM ELLÁT
- A méhes számomra a várakozás helye. A dicsőség előcsarnoka. A siker és a sors és a démonok nem vonzanak többé.
- A siker számomra olyan, mint a madarak éneke. A szirének zenéje. Varázslat és csábítás és bűbáj, édes és halálos. Az odüsszeuszi próbát megálltam. Hallottam őket, de nem csábítottak el.
- A dicsőség éneke olyan, mint a tücsöké. Mint a méhek zsongása. Semmi varázs. Semmi édesség. Mélyen, mélyen egyhangú és szelíd.
Hamvas Béla: A méhesben, Summa Philosophiae Normalis (részlet)
Hosszabban: A méhesben ...
Rádiójátékban hallgatható: beszélgetések több szakaszban - rádiójáték
Ha kedvet kapott, kíváncsi, bevezetem ... Lépjen kapcsolatba velünk.
Huszonöt éve foglalkozom e ragadós mesterséggel… 240 méhcsaláddal fő állásban foglalkozom, méhészeti termékeimet közvetlen fogyasztóknak értékesítem.
Diplomámat a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szereztem . Szakdolgozatomban a hazai mézfogyasztási szokásokat kutattam.
Felsőfokú képesítéssel Drámapedagógus valamint Kulturális menedzser szakmákból is rendelkezem.
Szakirányú képesítéseim :
- Méhész szakmunkás
- Méhész Aranykalászos gazda
- Méhegészségügyi felelős
- Országos méhészeti szakelőadó
- Méhegészségügyi szakelőadó
- Méhész mester.
A vépi Mezőgazdasági Középfokú Szakoktatási Intézet szervezésében 2000-2001 tanévben Csabrendeken-, 2002-2003 tanévben Zircen voltam a Méhész szakmunkás képzés tanfolyamvezető szakelőadója, egyben vizsgáztató tanára.
Szakmai előadásaim száma eddig kb. 110, meghívott előadó voltam a Budavári Mézesnapokon, a Jászberényi Mézvásáron, a Fehérvári Országos Méhésztalálkozón, valamint a Gödöllői Magyar Méhészek Világtalálkozóján.
Nemzeti Méhészeti program előadások témaköre, tematikája 2009-2010.
1. A méhlegelő
A méhészkedésből származó fő bevételeink alapjainak körüljárása
A tavaszi-, és a nyári méhlegelők táblázatba foglalt csoportosítása
2. A méhészet hazai története
A méhésztörténelem sarokpontjai, mesterségünk történeti érdekességei.
Amit érdemes elmesélni vásárlói kérdésre vagy baráti társaságban
3. Méztermelés nyáron
Méhészeti teendőink akác után, az aranyvessző végéig
Teendők a méhészetben havi bontásban
4. A méhészeti termékek
Amit érdemes elmesélni vásárlói kérdésre vagy baráti társaságban
5. Kaptárak, keretek itthon és a világban
Kaptárak és keretek táblázatba foglalt összehasonlítása, aljdeszkától a tetőig, a keretváll kiképzéstől az illesztési hézagig 32 jellemző méret és adat alapján
6. Aktuális jogszabályok a méhészetben
A jog fogalma, eligazodás a jogrendszerben, a CD jogtár használata
7. A méhcsalád biológiai tulajdonságai, méhviselkedés-szokástan
A méhcsaládjaink üreglakó viselkedése független a család lakóhelyétől. A biológiai viselkedés megismerése elősegíti, hogy kaptárunk segítője és sohasem akadálya legyen a méhcsaládnak. A méhcsalád kezeléseinek alapja.
A munkamegosztás lényege
8. Tennivalóim méhmérgezés esetén
Pontokba szedett feladatlista, hogy cselekedni tudjunk
9. Méhek betegségei
Alapvető, kötelező ismeretek a betegségekről
A betegségek csoportosítása kórokozó, a betegség jellemzői, ideje, kórfejlődése, tünete, terjedése, megelőzése, fertőtlenítés és bejelentési kötelezettség alapján
10. A nyúlós költésrothadás
Hogyan cselekedjünk, ha észrevesszük a betegséget.
Tennivalóink, jogaink, kötelességeink
A betegség jellemzői a kórokozó, a betegség ideje, kórfejlődése, tünete, terjedése, megelőzése, fertőtlenítés és bejelentési kötelezettség alapján
A nyúlós költésrothadás leküzdése
11. A varroa-atka kór
Elmélet és gyakorlat a kór és kísérő betegségeinek megismerésében és leküzdésében.
A betegség kézbentartásának útmutatója
12. A keretkészítés, fúrás, drótozás, műlépezés és eszközei
Elmélet és gyakorlati bemutató keretfúrógéppel, 10 keretes keretszegező sablonnal, pneumatikus kapocsbelövő gép segítségével
13. A mézeltetés különböző rakodó kaptártípusokban
Az ellentétek feloldása: A maximális népesség és a rajzás, a méz mennyisége és minősége, a fajtamézek elválasztása 1 NB, H-1H, H-1NB, H-H, Egyéb típusok
Különböző mézeltetési fogások
Méztér kialakítás rakodó kaptárakban
14. A mézfedelezés és pergetés módjai, eszközei
Eszközbemutatóval illusztrált előadás
15. A méhesek és vándortanyák elhelyezése, a vándorlás
Gyakorlati tanácsok, hogy ne érjen bennünket meglepetés, egy vándorlást megkönnyítő eszköz, a GPS gyakorlati bemutatása
16. A méz tisztítása, tárolási eszközei, módjai
Eszközbemutatóval illusztrált előadás
A mézkezelés további berendezései
17. Az etetés és eszközei
A folyékony és szilárd táplálékok és gyógyszerek bejuttatásának módjai
18. A hazai mézfogyasztás jellemzői
Ismerjük meg a fogyasztót, ha el akarunk adni neki. Egy reprezentatív kérdőíves megkérdezés eredményei
Az eladás növelése vásárlói üzenetek alapján
19. Hogyan adjuk el méhészeti termékeinket otthon, és a piacon
Gyakorlati tanácsok, hogy visszatérő vásárlókat szerezzünk
A méz és méhészeti termékek
20. Méz és marketing I.
A marketing és alapfogalmai
A marketing kialakulása és fejlődése
21. Méz és marketing II.
Marketing ismeretek a beruházás előtt
Marketing programok és akciók
22. Hogyan szervezzünk szakmai bemutatót
Gyakorlati tanácsok egyesületek részére, ha szakmai bemutatkozást tervez
AZ ELŐADÁSOK RÉSZLETES TARTALMÁRÓL KÉREM ÉRDEKLŐDJÖN!
MÉHVIASZ GYERTYAKÉSZÍTÉS, MÁRTÁS, FORMÁBA ÖNTÉS, CSAVARÁSOS TECHNIKA
Kézműves foglalkozások
Erdei iskolák
Általános iskolák
Művelődési intézményekben szervezett programokra.
Referencia kérhető:
Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ
Lükőné Őrsi Gabrilla főigazgató
www.omgk.hu
Sokoró Ökológiai Park alapítvány
Csuri Gabriella programszervező
www.sokoro.hu
Baráti Erdei Iskola
Halász Attila projektvezető
www.trioludens.hu
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendre
Gombosi Beatrix néprajzkutató
Frendl Kata oktatásszervező
www.skanzen.hu
Előadásomat powerpoint bemutatóval tudom illusztrálni.
A méhészkedés hazánk területén ősi mesterség. Példaként említhetjük, hogy a honfoglalás előtt itt élő Trákok méhészkedéséről már beszámol Hérodotosz, de Attila hun királyról is tudjuk, hogy udvarában II. Theodosius keletrómai császár követét mézborral vendégeli. A honfoglalás utáni első írásos dokumentum-Szent István által kiadott pécsváradi monostor alapítólevele-már említést tesz tizenkét méhészről. I. Endre király által kiadott Tihanyi apátsági alapító levélben már a méhészkedés konkrét nyomaira lehet bukkanni. Az adományok között két méhész és ötven kas méh szerepel ...A szakmába való betekintést a következő eszközökkel segítem:
Saját méhészeti termékeimet (ismert és különleges fajtamézek, virágporok, propolisz tinktúra, méhviasz, méhviasz gyertyák, méhviaszos bútorkrém, gyümölcsös akácméz, szauna méz, mézeskalács stb.) kínálom-szakmai bemutatóval illusztrálva.
Ha sikerült felkeltenem érdeklődését, tisztelettel várom jelentkezését!